Wybór pomiędzy kawą sypką oraz kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór między herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, powinniśmy opierać się na informacji, jaką zapewnia nam producent. W jaki sposób w następstwie tego dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa robusta
Kawa ziarnista – plusy
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. Właśnie dlatego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać poprzez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu bez względu od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
• Młynka manualnego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia pozyskujemy kawę o przeróżnych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego o wiele poprawniejsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie manualnego znacznie przyzwoiciej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się kompletnie inaczej w przypadku mielenia z użyciem doświadczonego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika scalona z delikatnością powoduje, że nawet w największym stopniu doborowy gatunek kawy nie traci na wartości na skutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania wyjątkowej temperatury mielenia.
Kawa mielona – atuty
najdroższe kawy świata
Kawa mielona jest kapitalną opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, lecz w dalszym ciągu zależy nam na właściwej jakościowo kawie. Wtedy najszybszym sposobem jej uzyskania jest kupno kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej kompozycji i po paru minutach zdołać rozkoszować się rewelacyjną kawą.
W wyborze właściwej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na której w świetle krajowego prawa, powinna odkryć się cała lista składników produktu i sposób ich wykorzystania. Zawsze kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które w szeregu przypadków może nas zmylić.